DHTML

Sammanfattning

En webbsida skriven med HTML och CSS är helt statisk och ändrar inte utseende när använderen gör saker på sidan. Genom att införa dynamisk HTML (DHTML) ändrar vi på detta och gör det möjligt att ändra presentationen direkt i användarens webbläsare. DHTML består av flera olika saker men framförallt tänker vi på JavaScript och DOM (DHTML Document Object Model eller W3C Document Object Model).

DHTML går ut på att ändra strukturen på sidan utan att ladda om den. Varje HTML-dokument är uppbyggt som ett slags träd och det är de olika grenarna och löven i detta träd som ändras. Det går att ta bort, lägga till eller ändra element.

DOM är den modell som beskriver ett dokument i alla dess beståndsdelar och tillåter programmeraren att komma åt dessa delar. Den modell som W3C har tagit fram kallas DOM och är den som vi rekommenderar. Andra modeller bygger mer på vad olika läsare har lagt till för att klara sina egna behov och dessa blir då inte lika användbara om man vill vända sig till fler användare med olika webbläsare. Tänk på att testa din kod i flera olika läsare. Be kompisar att testa om de kör ett annat system så hittar du felen tidigt!

Det här ska du kunna efter avsnittet

Övningar och exempel

Länkar till referenssidor

Filer för nedladdning

Här finns filerna som blev slutresultatet för nedladdning. Högerklicka på länkarna och välj "Spara mål som"/"Save target as".