HTML

META-element

Ibland vill man ladda om sidan som besökaren tittar på eller skicka vidare till en ny sida utan att besökaren klickar på något. Detta går i de flesta läsare med hjälp av en META-tagg som heter HTTP-EQUIV. META betyder data om data och vi beskriver allså olika slags information om sidan.

Det finns ett par andra så kallade META-taggar som är bra för att kunna beskriva sidan för en dator. Varför för en dator kanske du undrar? När man söker information på nätet går man ofta via någon slags sökmotor (Google, Yahoo, Altavista, mfl) och dessa har i sin tur egna sökrobotar som går igenom en massa sidor på Internet. Eftersom det är en dator som är sökrobot så går den inte igenom en sida som en människa, den ser t ex inte att det är en fin katt eller en trevlig dikt på en sida. Istället letar den efter nyckelord på sidan och detta kan man hjälpa roboten med genom att själv skriva vad sidan handlar om med speciella META-taggar. Vi ska dock inte gå in närmare på dessa utan endast kolla på omladdning av sidan via META. Eftersom det inte fungerar i alla läsare så ska man vara sparsam med finessen.

När man ska skicka vidare till en ny sida sätter man den tid som ska gå innan det sker och den URL som ska anropas. Den nya sidan laddas i det fönster som den nuvarande sidan ligger i. Här är ett exempel på hur det kan se ut.


<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"

			"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

<HTML>

	<HEAD>

		<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; 

			                 CHARSET=ISO-8859-1">

		<META HTTP-EQUIV="Refresh" 

				 CONTENT="5; URL=http://www.google.com">

		<TITLE>Skicka vidare</TITLE>

	</HEAD>

<BODY>

<H1>

Snart kommer du att skickas vidare till Google

</H1>

</BODY></HTML>

Prova gärna med egna exempel eller titta på hur vårt exempel blev.

Resultat

När är det egentligen användbart att skicka vidare användaren till en ny sida? Om man tittar på många vanliga datorprogram har de en så kallad "splash screen" som dyker upp medan programet laddas in i datorn. Här visas programmets logga och lite information om programmet. Det går att göra samma sak i HTML, alltså att visa upp en liten bild och en text som välkomnar besökaren till sidan, för att efter ett par sekunder hoppa vidare till huvudsidan på din webbplats. Eftersom det inte fungerar med alla webbläsare är det viktigt att också ha en länk till huvudsidan för de läsare som inte automatiskt slussas vidare. Rätt använt kan detta vara en kul effekt att ha på sidan men fel använt mest en plåga.