PHP

Att programmera PHP

Programmering handlar om att utföra en viss uppgift. Stora datorprogram (mjukvara) skrivs för att övervaka kärnkraftverk, styra flygplan osv. Men de som vi ska titta på och själv skriva handlar mer om interaktivitet på Internet, att ta in information från användaren och göra något med den. Mycket av det material som finns på Internet idag är ren information till någon grupp av användare. För att lägga in och administrera information krävs ofta att en grupp arbetar tillsammans. Då kan det vara bra att ha ett administrativt gränssnitt till sin webbsida, dvs en sida för de som ska lägga till/ta bort information från den sida som användaren ser. PHP är ett bra sätt att bygga en sådan sida med. Andra exempel kan vara en kursportal, ett forum på en förening eller privat hemsida eller en hel lösning för ett företags interna nät med möjligheter att samarbeta i olika projekt. Vi ska senare i det här avsnittet titta på hur vissa sidor på Nikes webbplats kan lösenordsskyddas, vilket är ett första steg för att bygga ett sådant gränssnitt.

För att programmera PHP behöver du ha koll på HTML och helst också på CSS. Under denna tutorial antar vi att du kan skriva en HTML-sida och jag kommer därför inte att kommentera allt för mycket av den HTML-kod som finns i exemplen. Ibland är HTML-koden utelämnad för att vi ska kunna koncentrera oss på PHP.

En enkel modell att gå efter vid PHP-programmering är att tänka sig att de instruktioner man skriver utförs i den ordning de står i filen. Ibland anropas andra ställen i filen via så kallade funktioner och programmet arbetar med den biten ett tag innan det fortsätter vidare igen. Precis som det ser ut i JavaScript alltså, fast nu på serversidan och innan sidan skickas till webbläsaren.

Förklaring Det kan liknas vid en shoppingrunda med bilen. Först åker vi ut på vägen och svängen efter en stund in på Mataffären och handlar. Ut på vägen igen och åker en bit och stannar vid Sportbutiken. Efter avklarat inköp åker vi vidare till Elmarknaden och ser om det är öppet. Är det öppet går vi in, annars åker vi vidare till Fiskaffären. Alltså, sakerna händer efter varandra och beror också en del på vad som hänt innan. Det handlar också om val. I exemplet stannade vi och handlade vid Elmarknaden om den var öppen och annars vid Fiskaffären.